Somatic coaching

Bij somatic of lichaamsgerichte coaching wordt er ervan uitgegaan dat elk thema een lichamelijk aspect heeft, waaraan dan ook op een lichaamsgerichte manier gewerkt kan worden. Ademhaling, spierspanning, houding, bewegingspatronen kunnen worden beïnvloed door onze omgeving, gedachten, emoties en levensinstelling. Deze lichaamsgerichte aspecten dienen dan ook als ingang om thema’s te benaderen die te maken hebben met bijvoorbeeld stress, grenzen, (ver)houding en hoe je door je dagelijkse leven beweegt. Een coachingstraject bestaat uit drie fasen: 

  • 'somatic awareness', waarbij je je bewust wordt van je patronen 
  • 'somatic intervention', waarbij je gaat onderzoeken of en hoe je met die patronen verder wilt of ze wil doorbreken 
  • 'somatic practice', waarbij je een duidelijke oefening vormgeeft om ‘mee naar huis te nemen’. Hierbij gaan we werken aan een realistische praktijk die past bij je doelen. Dit kan variëren van een oefenprogramma in yoga en mindfulness voor thuis, een verandering in je gedachtepatroon, een verandering in je omgeving of relaties of een doorverwijzing naar een expert op een bepaald gebied (van haptonomen tot kickbox-docenten).

Principes uit yoga en mindfulness zijn de basis voor deze manier van coachen en naargelang wordt er gebruikt gemaakt van technieken uit haptonomie, ademtherapie en gespreksmethoden. 

Yoga/mindfulness coaching voor jong volwassenen

Voor jongeren die net klaar zijn met hun studie, zich voor het eerst op zich zelf voelen aangewezen, last hebben van keuzestress of op een andere manier even niet helemaal weten hoe ze moeten dealen met wat er op ze afkomt, om hun heen gebeurt of hoe ze zelf in het leven staan.

Een speciaal ontwikkelend coachingstraject van 5 sessies, betaalbaarder voor studenten en jongvolwassenen dan regulieren coachingstrajecten. De werkwijzen zijn in principe hetzelfde, maar het traject is compacter en na iedere sessie worden er duidelijke oefeningen mee naar huis genomen. Huiswerk dus: tijdens de training ben je ongeveer 5 uur per week bezig met zelf-onderzoek. De eerste vier sessies zijn zo opgebouwd dat er een steeds langere periode tussen elke sessie zelfstandig gewerkt wordt. Na de vierde sessie is het traject in principe afgerond. De vijfde sessie dient als reflectie sessie na een langere periode, om te zien in hoeverre het traject tot resultaten heeft geleid. 

Wandelingen

Buiten, in een mooie omgeving en in beweging zijn heeft op zich al een rustgevende en ontspannende werking en kan je hoofd legen. Daarnaast zorgt het wandelen ervoor dat je je lichaam gemakkelijker bewust kunt waarnemen. Bewegend door een mooie omgeving kun je je gedachten, associaties en gevoel vrijer hun gang laten gaan en vaak gemakkelijker verwoorden. Technieken uit mindfulness, gespreksmethoden en counseling zorgen ervoor dat niet alleen de wandeling een begin en een duidelijk doel heeft, maar ook de coachingssessie. 

Prijzen

Ga naar tarieven voor de actuele prijzen. 

 

Neem contact op

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier. Je krijgt dan een intake formulier toegestuurd waarna we afspraken kunnen maken over wat voor sessie of traject het beste bij je past. 

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Voor meer informatie over mijn onderzoek, educatie voor hogescholen en universiteiten en trainingen voor bedrijven ga naar www.ulrikescholtes.nl 

 

 

 

Contact informatie:

Ulrike Scholtes

Amsterdam Oost / Zeeburg Amsterdam (tegenover Persmuseum)

ulrike@social-movement.com

0031 646284600